maanantai 26. tammikuuta 2015

Uimahallimelonnan turvallisuus

1. Toimintaohjeet (mitä pitää tietää kun hallivuorolle osallistuu. Esim. mihin nimi kirjoitetaan, monteltako voi tulla, miten saa itselleen kajakin jne.)

Kun tulee ensimmäistä kertaa uimahallille melomaan, tarvitsee ainoastaan ottaa mukaan uima-asun, pyyhkeen, peseytymisvälineet ja tietenkin jos haluaa ja itsellään on, voi ottaa matkaan myös nenäklipsin, uimalasit, melan, melontaliivit, aukkopeitteen ja vastuuhenkilöltä voi kysyä oman kajakin tuomisesta altaalle. Vastuuhenkilö antaa erilliset ohjeet (putsausohjeet) kajakin tuoneelle henkilölle.

Vesisamoilijoiden vuoro on sunnuntaisin klo 19:30-21:30. (HUOM! Ilmoitettu/Ilmoitetaan suljetut ajat) Uimahallin pukukoppeihin saa saapua aikaisintaan klo 19:00 ja altaalle saa hivuttautua klo 19:30. Uimahallista pitää poistua viimeistään klo 21:50. Meillä on joka toinen sunnuntai lasten allaspulju klo 19:30-20:30, jonka jälkeen 20:30-21:30 on aikuisten vuoro, vastaavasti joka toinen sunnuntai on kokonaan aikuisten käytössä. Saavuthan joka kerralla ajoissa hallille nimittäin ulko-ovet menee kiinni 20:00. Joka kerralla tullessaan hallille täytyy oma nimi kirjata tiskillä olevaan vihkoon, ottaa pukukopin avain tiskillä olevista laatikoista ja peseytyä, jonka jälkeen voi mennä altaalle. Lähdettyään täytyy ainoastaan palauttaa pukukopin avain tiskillä oleviin laatikkoihin.

Aluksi kajakit ja muut melontavälineet, lasketaan vastuuhenkilön/vastuuhenkilöiden kanssa altaan puolella sijaitsevalta parvelta alas yhdessä, käyttäen apuna nosto/lasku köyttä. Kaikkien melontavälineiden ollessa alhaalla, jokainen saa valita siitä mieleisen kajakin ja siihen sopivat välineet. Jos haluaa testailla erilaisia kajakkeja tai muuta vastaavaa, siitä voi reippaasti sanoa kelle vaan. Lopuksi huuhdomme yhdessä kaikki välineet ja nostamme ne takaisin parvelle.
 
2. Kiellot ja rajoitukset sekä muut turvallisuusohjeet: 
- Mitä ei saa hallivuorolla tehdä turvallisuussyistä (esim. juokseminen, altaaseen hyppääminen)
- Onko jotain asioita jotka pitää turvallisuussyistä tehdä tietyllä tavalla tai saa tehdä vain tietyssä paikassa tms. (esim. kajakkien nosto) tai vain tietyt tyypit saavat tehdä
- Mitäs muuta.. 

Hallivuorollamme on yleisestiottaen tietysti normaalit uimahallisäännöt sekä meidän henkilökohtaiset säännöt:
     1. Peseydythän huolellisesti ennen melontaa. Muista riisua uima-asu saunan ja suihkun ajaksi.            2. Hiukset on joko peitettävä uimalakilla tai pestävä ennen altaaseen menoa. Pitkät hiukset on                  hyvä sitoa kiinni. 
     3. Uimavaatetuksena voi olla normaali uima-asu tai neopreeni puku/housut+paita.
     4. Vesisamoilijoilla on käytössämme ainoastaan iso uima-allas.
     5. Uimahallissa ei saa
              o   esiintyä alkoholin ja huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena
              o   juosta, meluta eikä käyttäytyä muuten häiritsevästi
              o   käyttäytyä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavalla tavalla
              o   hyppiä altaaseen ilman ohjaajan lupaa, kaataa tai hukuttaa toisia
              o   rikkoa tavaroita
              o   käyttää nuuskaa tai purukumia
              o   käyttää voimakkaita hajusteita
     6. Älä tule kipeänä puljailemaan.
     7. Jokainen käyttäjä on uimahallissa omalla vastuullaan.
     8. Kajakkeja nostaessa ja lakiessa parvelta jokaisen on oltava valppaana.
     9Välineet huuhdellaan ainoastaan altaiden puolella vesihanojen äärellä vuorotellen.
    10Melontavälineet nostetaan vain toiselle parvelle (pienen altaan puolella).
    11. Ohjaajaa tulee aina kuunnella.
 
3. Vetäjien turvallisuusvarusteet: mitä teillä hallivuorojen vetäjillä pitää olla saatavilla ohjausvuorojen aikana? Mistä ne löytyvät? (esim. ensiapuvälineet)

Vastuuhenkilöllä ja vetäjillä täytyy olla heti saatavilla puhelin (112), EA-laukku. Uimahallivalvojan kopista löytyy EA-laukku ja muita tarvittavia tavaroita.
4. Vetäjien turvallisuustaidot: mitä hallivuorojen (etenkin lasten allaspuljut) vetäjien pitää osata (esim. millaiset ensiaputaidot, pelastustaidot)
 
Ensiaputaidot ja pelastustaidot hanskassa sekä Vastuuhenkilöillä täytyy olla myös turvallisuussuunnitelma ja riskianalyysi.

5. Miten osallistujille tiedotetaan turvallisuusasioista? Esim. mitä uusille hallivuorolle tulijoille kerrotaan, miten muistutetaan jos säännöt tuntuvat unohtuvan?

Paikalle tullessaan ilmoitetaan, jos katsotaan tarpeelliseksi, sähköpostilla tai vastataan kysymyksiin.
6. Entä jos paikalla ei ole ketään vetäjää - miten turvallisuudesta silloin huolehditaan?

Lasten allaspuljuille järjestetään aina vastuuhenkilö/vetäjä. Pyrimme myös järjestämään valvojan vapaille allasvuoroille, jos vastuuhenkilö ei pääse paikalle. Joka kerralla on vastuunkantaja altaalla.
7. Toiminta hätätilanteessa: miten hälytetään apua, miten apu ohjataan paikalle, miten toimitaan sellaisissa tapaturmissa/tilanteissa, joita hallilla voisi sattua (ensiapu ym.)?

Ensin tilanteen huomaava henkilö tarkastaa uhrin tilanteen tai uhri itse pyytää apua, jonka jälkeen ilmoitetaan muille paikalla olioille. Suuremmassa tilanteessa muut tulee apuun ja joku antaa tehtävä käskyjä muille. Aina ensin katsotaan ja pyritään hoitamaan haavoittuneet pienellä kommelluksella. Viimeisimmässä tilanteessa soitetaan 112:een.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti