perjantai 21. marraskuuta 2014

Mikä lasten allaspulju?

Kerron mielestäni hyvän lasten allapuljun, jossa lapsoset viihtyvät ja keskustelevat toivonmukaan siitä vielä kotona sekä muualla maailmassa. Jos et vielä tiedä mikä meinaan allaspuljulla, niin tässä vastaus. Allaspulju on uimahallissa isossa altaassa tapahtuva tunnin mittainen ohjaustunti lapsille, jossa voidaan olla koko aika kajakeilla tai jonkin aikaa voidaan olla uimasilleen ja sitten siirtyä kajakkeihin. Käytämme altaalla yleensä poolokanooteja tai koskikajakkeja. Poolokanootit on hyviä, koska ne on kevyitä, helppoja ohjailla, hyviä harjoittelu kanootteja sekä kaikkea muuta. Koskikajakit on taas hyviä, siksi koska ne ovat lyhyitä, ketteriä, hyviä harjoittelu kajakkeja, niillä on hasuka temppuilla (lapsille hieman liian suuria tuohon juttuun nuo midän koskarit) sekä myös kaikkea muuta.

Kaikessa on tietysti hyvät ja huonot puolet, oli ohjaus kuinka onnistunut hyvänsä, aina voi sattua. Onnistuneessa allaspuljussa ei tietenkään satu mitään, kenellekkään ei tule paha mieli, mitään ei mene rikki, osataan soveltaa heti kun tarve vaatii, tulee uusia ystäviä, jos ei ole jo ennestään tuttuja toisilleen, sana kiertää lapsilla sekä vanhemmilla, lapsille ei tule yhdessäkään vaiheessa "aukko tilaa", lapset pääsevät myös vaikuttamaan tekemiseen, tunnelma sekä kaikki muukin on kohallaan. Ohjaajilla pitää olla valtikka, ei lapsilla, ääni ei saa olla seuraavana päivänä lähtenyt, joten pilli tai vastaava on aina hyvä olla, jolla saa kaikki kerättyä kasaan. Yhteiset pelisäännöt pitää olla myös, mitkä tekee etukäteen itse tai paikanpäällä lasten kanssa, säännöt pitää olla myös helposti muistettavat. Kielnekäyttö on myös tärkeä osa, kunnollista, mutta ei liian aikuismaista, rumia ei puhuta. Tärkeää on, että lapsille jää hyvä fiilis, mutta tärkeää on myös ohjaajalle jäädä hyvä fiilis. Leikkien pitää olla sujuvia ja vaihtua toisesta toiseen luistavasti. Leikkien lisäksi lasten on hyvä joka kerralla oppia vähän jotakin melonnasta, tekniikkaa, melonta lajeja tai mitä nyt haluaa melonnasta kertoa ja mistä he ovat kiinnostuneita. Ohjaajien olisi hyvä keksiä ns. leikkien sisälle tekniikkaa.

Allaspuljussa aluksi kaikki keräännytään yhteen jostakin sovitusta merkistä, jossa kerrotaan kuulumiset ja päivän kulku tai mitä nyt itse haluaa siinä kertoa, lapsia on myös tärkeä kuunnella. Yleensä sen jälkeen olemme puolisen tuntia uimasilleen, kun lapset siitä niin tykkäävät. Ohjaajat voivat olla myös leikeissä mukana tai tarvittaessa olla joitakin esineitä esim. käsipallossa koreina. Puolentunnin jälkeen siirrymme kajakkeihin, jossa leikimme ja kehitämme tekniikkaa. Lopuksi jokainen lapsista pesee oman liivin ja lähtee, ohjaajat hoitavat kajakit parvelle takaisin.

Ajallisesti tunti hieman liian lyhyt, koska alussa sekä lopussa menee aikaa puhumiseen sekä varusteiden katsomiseen, valitsemiseen ja ottamiseen. Lapsille liian myöhäinen aikataulu ei ole myöskään hyväksi, 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti